HemArtiklarLönsamt att läsa till civilekonom
Lönsamt att läsa till civilekonom

Lönsamt att läsa till civilekonom

När Saco undersökte livslönen för akademiker visade sig ekonomutbildningen vara en av de utbildningar som ger högst avkastning, sett över hela karriären.

Tre år efter examen har drygt tjugo procent av ekonomerna blivit chefer och den genomsnittliga arbetslösheten ligger på 1,5 procent. Endast läkarutbildningen ger bättre avkastning för individen än ekonomutbildningen. Drygt 93 procent av de nyutexaminerade har fått jobb inom sex månader efter avslutad utbildning och drygt 50 procent har fått jobb redan före avslutad utbildning, enligt fackförbundet Civilekonomerna.

Den bilden har gällt under många år och kommer sannolikt inte att förändras nämnvärt framöver. Förbundet oroar sig dock för att tendensen att förlänga civilekonomutbildningen kan bryta ekonomernas framgångsrika trend på arbetsmarknaden .Nu vill allt fler lärosäten erbjuda en treårig grundutbildning med tvåårig påbyggnad till en femårig master. Skälet till detta är att man säger att de svenska studenterna blir mer attraktiva internationellt och att man hoppas locka till sig fler utländska studenter.

På Civilekonomerna är man orolig för att många studenter ska känna sig tvingade att förlänga sin utbildning med ett år framöver, vilket inte garanterat ger någon ökad avkastning i lönekuvertet för individen. Civilekonomerna anser dessutom att de svenska civilekonomer som utexaminerats enligt det gamla utbildningssystemet redan är attraktiva på arbetsmarknaden.

Ekonomi
Karriärguiden

Rekryterare

Karriärguiden

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

EkonomiJobb.se - Sveriges ledande jobbsajt inom Ekonomi & Finans sedan 2004. Utforska lediga jobb inom ekonomi & finans  från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

EkonomiJobb.se - en del av KarriärGuiden.se Gruppen.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@ekonomijobb.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Ekonomijobb All Right Reserved