ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Ekonomiassistenter, controllers och redovisningsekonomer - kan ni ta det lugnt?

Tiderna är hårda, och yrkesgrupperna som det behövs mest nytt folk inom präglas inte i hög grad av ekonomer. Många ekonomistudenter är således oroliga för sin framtid och vet inte huruvida de behöver nischa sig åt något särskilt håll när de studerar för att vara attraktiva på arbetsmarknaden när det beger sig. Hur blir tillvaron egentligen efter att studenttiden är avslutad och examensbeviset hemskickat?

Arbetsförmedlingen ger väldigt varierade prognoser för ekonomer vad gäller möjligheten att bli rekryterad och få ett jobb. Skillnaden är väldigt stor ekonomyrken emellan. Spekulationer och forskning tyder på att ekonomiassistenter är en av de grupper inom fältet ekonomi, som är svårast att få jobb inom.

Är man revisor däremot, så kommer konkurrensen vara oförändrad det närmaste året och de närmaste fem åren kommer inga större förändringar heller ske. Ekonomistudenter behöver inte heller oroa sig alltför mycket - efterfrågan på nyutexaminerade är relativt hög.

Redovisningsekonomer är något som många arbetsplatser är i behov av, och de behöver inte heller oroa sig, även om erfarenhet kommer att spela en stor roll i rekryteringprocessen. Controllern är dock mer svårbestämd. Ingen riktig långsiktig prognos finns för yrket. Man tror dock att en balans kommer att råda den närmaste tiden - även om det är helt beroende av vilken sorts uppgifter inom controllerområdet man vill arbeta med.

Något man också måste ta i aktning innan man oroar sig över sin framtid är faktiskt huruvida man långsiktigt kommer ha problem eller om det rör sig om ett kortsiktigt problem. Som många andra grupper har ekonomer visst skäl att oroa sig - men inom fältet ekonomi är arbetslösheten mindre än i det genomsnittliga Sverige.