HemArtiklarStaten behöver rekrytera 6000 civilekonomer de kommande fyra åren
Staten behöver rekrytera 6000 civilekonomer de kommande fyra åren

Staten behöver rekrytera 6000 civilekonomer de kommande fyra åren

Staten behöver rekrytera 6000 ekonomer de närmaste fyra åren, enligt en rapport från fackförbundet ST. Störst är möjligheterna för den som är ung, välutbildad vill jobba i en större stad och känner för samhällsuppdraget.

Efterfrågan är stor från bland annat Arbetsförmedlingen, Finansinspektionen, universitet och högskolor, infrastruktur och rättsväsende. Många av dessa myndigheter har en hög medelålder, vilket gör generationsskiftet kännbart. Det innebär att behovet av ekonomer ökar ännu mer. 75 procent av arbetsgivarna vill rekrytera i storstadsområden eller i mellanstora städer. 70 procent av arbetsgivarna vill förändra den övergripande kompetensprofilen hos de anställda. 45 procent av arbetsgivarna vill anställa fler med högskoleexamen och 18 procent vill anställa fler med forskarutbildning.

Men om staten ska kunna attrahera så här många ekonomer krävs bättre karriärvägar. Det tycker drygt häften av de rekryteringsansvariga hos de statliga arbetsgivarna. Ett intensivt arbete med att förbättra bilden av staten som arbetsgivare pågår därför, inte minst mot ekonomer. Intressanta arbetsuppgifter, personlig utveckling, karriärmöjligheter och bra lön står högt på listan för många unga ekonomer, nu är det upp till de statliga arbetsgivarna att kunna erbjuda det. ST har gjort en kartläggning över var jobben finns i staten för olika högskoleutbildade grupper. Den visade att det kommer 132000 nya statliga jobb de kommande fem åren. Behovet av ingenjörer, ekonomer och jurister ökar medan efterfrågan på administratörer minskar. Frågan är bara hur staten ska kunna förändra bilden av sig själv som arbetsgivare, så fler attraheras dit?

Ekonomi
Karriärguiden

Rekryterare

Karriärguiden

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

EkonomiJobb.se - Sveriges ledande jobbsajt inom Ekonomi & Finans sedan 2004. Utforska lediga jobb inom ekonomi & finans  från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

EkonomiJobb.se - en del av KarriärGuiden.se Gruppen.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@ekonomijobb.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Ekonomijobb All Right Reserved