ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Lönsamt att läsa till civilekonom

När Saco undersökte livslönen för akademiker visade sig ekonomutbildningen vara en av de utbildningar som ger högst avkastning, sett över hela karriären.

Tre år efter examen har drygt tjugo procent av ekonomerna blivit chefer och den genomsnittliga arbetslösheten ligger på 1,5 procent. Endast läkarutbildningen ger bättre avkastning för individen än ekonomutbildningen. Drygt 93 procent av de nyutexaminerade har fått jobb inom sex månader efter avslutad utbildning och drygt 50 procent har fått jobb redan före avslutad utbildning, enligt fackförbundet Civilekonomerna.

Den bilden har gällt under många år och kommer sannolikt inte att förändras nämnvärt framöver. Förbundet oroar sig dock för att tendensen att förlänga civilekonomutbildningen kan bryta ekonomernas framgångsrika trend på arbetsmarknaden .Nu vill allt fler lärosäten erbjuda en treårig grundutbildning med tvåårig påbyggnad till en femårig master. Skälet till detta är att man säger att de svenska studenterna blir mer attraktiva internationellt och att man hoppas locka till sig fler utländska studenter.

På Civilekonomerna är man orolig för att många studenter ska känna sig tvingade att förlänga sin utbildning med ett år framöver, vilket inte garanterat ger någon ökad avkastning i lönekuvertet för individen. Civilekonomerna anser dessutom att de svenska civilekonomer som utexaminerats enligt det gamla utbildningssystemet redan är attraktiva på arbetsmarknaden.