ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Välj rätt karriärväg- specialist eller verksamhetsinriktat

Ekonomer kan grovt sett delas in i två kategorier; specialister och verksamhetsinriktade. Det menar Helena Casserlöv-Kvist, som är vd på konsultbolaget Meritmind.

Specialistekonomen ser till att få fram allt material, rätt och snabbt. Specialisten gör att revisorerna håller sig lugna, att man snabbt får fram bokslut i rätt tid eller att lämna en revision som Skattemyndigheten utan vidare kommentarer. Den andra sortens ekonom är mer passionerad för själva verksamheten och fokuserar på frågor som: Vad driver verksamheten och hur påverkar vi utvecklingen? Hur kan verksamhetens behov översättas av en ekonom och bidra till att vi fattar bättre beslut än våra konkurrenter och därmed vinner på marknaden?

Helena Casserlöw Kvist menar att båda typerna behövs, det gäller bara att själv känna efter vilken slags ekonom man är och vill vara och handla därefter.  Hon tillägger att många ekonomer inte arbetar med det de egentligen vill. De flesta fall av frustration hon möter är när man har mer passion för verksamheten än man har möjlighet att uttrycka i sitt arbete, ekonomer som sitter fast med för mycket av specialistuppgifter. Helenas råd är att först och främst bestämma dig för vad du vill
Förklara fördelarna med ditt val för din vd eller annan person som är din chef. Resonera runt vad mer du skulle kunna bidra med. Om din tid och kraft starkt begränsas av andra arbetsuppgifter, ta upp det på ett konstruktivt sätt. Vore det en fördel att du prioriterade något? Berätta vad du måste släppa och hur du ska få det att fungera. Gör det inte detta till din chefs problem, tipsar Helena.

 

Hon tillägger att möjligheten att välja vilken sorts ekonom man vill vara minskar med åren. Det kan därför vara bra att ”välja sida” så tidigt som möjligt.