ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Rädd för Din psykopatchef?

Så känner du igen och hanterar psykopatchefen

Har chefen svårt att känna empati med andra människor och är han eller hon ovanligt egocentrisk?

Är chefen känslokall och manipulerande, charmiga i ena stunden och otrevliga den andra?

Lyfter chefen gärna fram sig själv, har han eller hon för vana att demonstrera sin makt och tar de gärna chansen att skina lite extra på sina medarbetares bekostnad?

 

Så hanterar du psykopatchefen:

- Undvik att visa känslor och sök inte stöd eller bekräftelse från psykopatchefen. Då blottar du dina svagheter, vilket garanterat kommer att ligga dig i fatet eftersom psykopaten sannolikt kommer att utnyttja det till sin fördel.

- Skaffa bevis genom att dokumentera. Om du skulle råka illa ut eller hamna i en tvist med chefen och behöver hjälp av facket så är det klokt att ha ordentlig dokumentation på hur chefen behandlat dig. Spara elaka mail, skriv ner taskiga kommentarer och notera händelseförloppet vid de tillfällen då chefen försökt köra över dig. Då ökar dina chanser att få upprättelse vid en eventuell konflikt.

- Läs på om fenomenet. Det finns mängder av litteratur som tar upp fenomenet psykopatiska chefer och som kan ge dig en djupare insikt i psykopatens främsta kännetecken. Läs någon av dessa för att bättre förstå varför chefen beter sig som han gör. Om du har insikt i drivkrafterna bakom psykopatchefens beteende så ökar sannolikheten att du hittar metoder att tackla det.

- Ta det inte personligt. Visst är det jobbigt med chefer som ena sekunden berömmer dig, för att i nästa stund spela på dina svagheter genom att komma med elaka kommentarer. Psykopaters beteende är så gott som alltid irrationellt. För psykopater är andra människor brickor i ett spel snarare än medmänniskor och det bästa du kan göra är att ha distans till och inte ta chefens agerande personligt.

- Välj dina strider med omsorg. Initiera eller haka aldrig på en strid eller en argumentation med en psykopatisk chef. Dina chanser att gå vinnande ur en konflikt är tyvärr minimala eftersom psykopater är experter på att vara trevliga och få folk på sin sida när det behövs. För den som har oturen att ha en psykopatisk chef är det definitivt smartare att fly än illa fäkta.