ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Långtidsanställda på bemanningsföretag blir uttråkade

Anställda vid bemanningsföretag som tillbringar lång tid vid samma kundföretag har sämre utvecklingsmöjligheter och anser inte att tiden de arbetar som inhyrd arbetskraft stärker deras möjligheter att få fast arbete. Detta eftersom de mer sällan än fastanställda får prova eller lära sig något nytt som inhyrda ute på kundföretagen.

Hannes Kantelius, doktorand vid institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, har genomfört en studie med 57 långtidsuthyrda medarbetare på bemanningsföretag. Vissa av de inhyrda hade tillbringat mer än två år vid samma kundföretag. Eftersom upplärningstiden ofta är lång kräver många kundföretag att få behålla samma medarbetare på arbetsuppgifter som kräver så lite upplärning som möjligt, under hela inhyrningstiden.

Ingen av de inhyrda i studien har haft några utvecklings- eller uppföljningssamtal med det egna bemanningsföretaget i linje med vad arbetsmiljölagen exempelvis säger om anställdas utbildning. De har heller inte kunnat få en omväxling i sina uppdrag på grund av kundföretagens krav att behålla samma upplärde inhyrd.

Långtidsinhyrda upplever ofta sin tid på kundföretagen som en återvändsgränd. Tiden som inhyrda ger dem inte några kunskaper, kompetenser, erfarenheter, nätverk, kontakter eller liknande som de upplever har stärkt deras anställningsbarhet, det vill säga deras möjligheter att hitta ett annat arbete, anser Hannes Kantelius.