ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

En mentor hjälper dig att staka ut rätt riktning i karriären

En mentor kan ge dig som är nyexad den anknytning till arbetslivet som behövs. Många nyrekryterade skulle gärna vilja ha en mentor, men hindras av tankar som ”Det är svårt att hitta en mentor som passar mig” eller ” Det finns väl ingen som har tid att vara min mentor”. Det är synd eftersom det ofta är lättare än man tror att hitta en mentor.

Angeli Sjöström på karriärutvecklingsföretaget MinKarriär, rekommenderar den som är på jakt efter en mentor att kartlägga sitt nätverk genom att skriva en lista på sina kontakter. Nästa steg är att göra en efterlysning bland de personer som du tror kan ha en presumtiv mentor i sitt nätverk. Tala om vilken typ av mentor du är ute efter och vad syftet med mentorskapet är. En mentorskapsrelation ska vara givande för båda parter. Som nyexad kanske du undrar vad en yrkesverksam person kan ha för utbyte av dig. Faktum är att de ofta kan få ett större utbyte av dig och dina erfarenheter än man kan tro. Mentorn behöver inte vara verksam i den bransch du vill arbeta inom, det avgörande är att han eller hon har erfarenheter som du kan ta del av.

Många fyrtiotalister är exempelvis nyfikna på hur yngre generationer resonerar när det kommer till arbetsliv och karriär. Du kan ge en chef eller en hel organisation inblick i hur du fungerar och kanske ge dem några ledtrådar kring hur de kan bli bättre på att attrahera unga medarbetare. Det finns dessutom många yrkesverksamma som blir smickrade av att få dela med sig av sina erfarenheter till en yngre person som är nyfiken på dem och vad de kan tillföra, menar Angeli Sjöström.

När du väl fått en eller flera mentorskapskandidater presenterade för dig är det dags att lära känna dem bättre över en förutsättningslös lunch eller fika. Se till att personkemin verkligen stämmer och gå därefter vidare till nästa steg, att skriva ett ”samarbetskontrakt” som sätter spelreglerna för mentorskapsrelationen. I samarbetskontraktet formulerar ni syftet med er mentorskapsrelation. Ange också hur ofta ni ska ses samt hur länge mentorskapsrelationen ska pågå. Inför varje träff är det bra om du skriver ner vilka frågor du skulle vilja ta upp denna gång. Om du inte reflekterar över vad du vill ha ut av relationen riskerar ni att i slutänden ha spenderat hela er träff med att småprata om livet och tillvaron. Visst ska det finnas utrymme även för småprat, men resultatet blir bäst om ni har en tydlig agenda, avslutar Angeli Sjöström.