ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Dubbelexamen lönsamt - särskilt kombinationen ekonom och teknolog

En kartläggning från Saco visar att en dubbel examen generellt sett är en förlustaffär för individen. Undantaget i sammanhanget är ingenjörer. Om man som ingenjör vill vara säker på att få utdelning på sin utbildningsinvestering är det klokt att läsa någon form av ekonomexamen. Kombinationen teknik och ekonomi är nämligen mest attraktiv i rekryterarnas ögon.

Rapporten ”Är det värt besväret? – Inkomster bland akademiker med dubbla examina” visar att mer än var sjätte av dem som tog examen under läsåret 09/10 gjorde det för andra gången. Siffran har dubblerats de senaste tio åren. Den enskilt största gruppen som väljer att ta dubbla examina är ingenjörer, som tillsammans står för trettio procent av statistiken.

Undersökningen visar att de med dubbla examina tjänar två procent mindre i snitt, jämfört med personer som nöjt sig med en högskoleutbildning.  Men för ingenjörer kan en dubbel examen höja månadslönen med flera tusen kronor. En anledning till att just kombinationen ingenjör och ekonom är det enda undantaget från Sacos statistik är, enligt Saco själva, att personer som valt att läsa dessa två utbildningar är en väldigt motiverad grupp som ger sig in i branscher med höga genomsnittslöner. Många av dem gör också chefskarriär. Det är alltså inte bara de dubbla examina utan också individens egenskaper och drivkraft som avgör om dubbla examina blir en lönsam affär eller ej.