ekonomijobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ekonomijobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Nutidens chef ska kunna motivera, inspirera och vara en god förebild

Framtidsforskningsföretaget Kairos Future har gjort undersökningen “Morgondagens ledare”. De har intervjuat 5000 ungdomar, personalchefer och chefer om att jobba som chef. När 40-talisterna går i pension behövs många nya, unga chefer. Men chefsrollen håller på att förändras och nya krav ställs på den som vill avancera.

"Det kommer att bli svårt att rekrytera chefer framöver, men genom att sänka kraven på chefen genom att exempelvis lätta deras administrativa börda kan man få fler att våga satsa på en chefskarriär”, säger Mats Lindgren på Kairos Future.

 

Bra arbetskamrater och meningsfulla arbetsuppgifter

I undersökningen har Kairos Future jämfört 40-talister med 70-talister, den generation som, enligt många, just nu står närmast till hands för att efterträda 40-talisterna som chefer.

"70-talister har inte samma respekt för auktoriteter som 40-talisterna. Medan 40-talisterna hade tålamod med ett jobb som inte direkt motsvarade deras förväntningar så lämnar 70-talisterna direkt ett jobb och går vidare till nästa om de inte trivs," säger Mats Lindgren.

 

Han menar att uppemot 250 000 nya chefer kommer att behövas de närmaste tio åren.

Vår undersökning visar att det viktigaste för att unga människor ska trivas på sitt jobb är trevliga arbetskamrater, intressanta och meningsfulla arbetsuppgifter och att ha en bra chef. Behovet av bra ledare kommer alltså att bli stort i framtiden, säger Mats Lindgren.

Sanna Koritz är projektledare för utvärderingar på Kompetensfonden i Stockholms stad. Kompetensfonden är en satsning på att ge den anställda tillgången till den kompetensutveckling och fortbildning som så väl behövs.

”Jag kan absolut tänka mig att tacka ja om jag blir erbjuden en chefsroll. Det kommer nog inte att bli några problem att rekrytera chefer i framtiden, men då krävs det att man anpassar chefsjobbet efter ungas behov, " säger Sanna.

Det som skulle motivera Sanna att bli chef är en möjlighet att motivera sina medarbetare at göra ett bra jobb. Hon tror absolut att det går att kombinera ett chefsjobb med ett normalt liv.

"För mig är det okej att det ibland är jättemycket att göra så att man får jobba långa dagar och det ibland är lite lugnare så man kan gå hem tidigare på eftermiddagen”, säger Sanna.

 

Viktiga egenskaper för framtidens chef enligt undersökningen “Morgondagens ledare"

  • Kunna hantera konflikter
  • Förmåga att fatta beslut Inspirera, motivera och vara god förebild för sina medarbetare
  • Ge tydlig feedback till medarbetarna
  • Prioritera och fördela arbete